Uluslararası Suçlar

Türk Ceza Kanunu’nun 76. maddesi ile 80. maddesi arasındaki düzenleme, “Uluslararası Suçlar” başlığını taşımaktadır. Söz konusu bu düzenleme içerisinde “soykırım”, “insanlığa karşı suçlar”, “göçmen kaçakçılığı” ve “insan ticareti” alt başlıklarıyla düzenlenen suç tipleri mevcuttur.

Savaş suçları ve saldırı suçu da sayılan suç tipleri gibi uluslararası suçlardandır. Sayılan suç tipleri arasında yer alan “insanlığa karşı suçlar” diğer suç tiplerine nazaran uygulamada daha sık karşılaşılan suç tiplerindendir. İnsanlığa karşı suçların en büyük özelliği, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bu suçlarla ilgili yargılama yetkisine sahip olmasıdır.

İnsanlığa karşı suçları, TCK’nun 76. maddesindeki sıralamaya uygun bir biçimde aşağıdaki şekilde listelemek mümkündür:

  1. Kasten öldürme.
  2. Kasten yaralama.
  3. İşkence, eziyet veya köleleştirme.
  4. Kişi hürriyetinden yoksun kılma.
  5. Bilimsel deneylere tâbi kılma.
  6. Cinsel saldırıda bulunma, çocukların cinsel istismarı.
  7. Zorla hamile bırakma.
  8. Zorla fuhşa sevketme.

Sayılan bu suç tiplerinin en büyük özelliği, bu suçlar için zamanaşımının işlememesidir. Öte yandan bu suç tipleri bakımından kanunda sayılan bazı nitelikli haller de mevcuttur. Ayrıca bu suçların örgütlü bir şekilde işlenmesi halinde de ayrı bir örgüt cezası düzenlenmiştir.

Yukarıda sayılan suç tiplerinin yanı sıra göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları da uluslararası suçlardandır. Buna göre, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddî menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan;

  1. Bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkân sağlayan,
  2. Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkân sağlayan,

göçmen kaçakçılığı suçunu işlemiş sayılır. Suçun örgütlü işlenmesi de, insanlığa karşı suçlara benzer bir düzenlemeyle suçun nitelikli hali olarak sayılmıştır.

Zorla çalıştırmak veya hizmet ettirmek, esarete veya benzerî uygulamalara tâbi kılmak, vücut organlarının verilmesini sağlamak maksadıyla tehdit, baskı, cebir veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak, kandırmak veya kişiler üzerindeki denetim olanaklarından veya çaresizliklerinden yararlanarak rızalarını elde etmek suretiyle kişilerin tedarik edilmesi, kaçırılması, bir yerden başka bir yere götürülmesi veya sevk edilmesi ise insan ticareti suçunu oluşturmaktadır.

Büromuz bünyesinde uluslararası suçlar bakımından avukatlık hizmeti verilen işler genel olarak şu şekilde sayılabilmektedir:

Yukarıda sayılan suçlar bakımından mağdur olan şahıslar adına aşağıdaki avukatlık hizmetleri verilmektedir:

  • Sayılan suç tipleri bakımından şikayet ve suç duyurusu dilekçelerinin hazırlanması,
  • Sayılan suç tipleri bakımından Savcılık soruşturması sürecinin takibi,
  • İfadelere katılma,
  • Ceza davasının açılması ve mağdur ve katılan sıfatlarıyla ceza davasının takibi.

Yukarıda sayılan suçlar bakımından sanık olarak yargılanacak veya yargılanan şahıslar adına aşağıdaki avukatlık hizmetleri verilmektedir:

  • Sayılan suç tipleri bakımından Savcılık soruşturması sürecinin takibi,
  • Kolluk veya savcılık aşamasında ifadelere katılma,
  • Tutuklama kararı verilmiş olması halinde tahliye talebinde bulunma,
  • Ceza davası açılmışsa sanık müdafii sıfatıyla savunma yapılması ve davanın takibi.

Sayılan işler genel anlamda ve örnekleyici olup, uluslararası suçlara ilişkin her türlü dava bakımından avukatlık hizmeti verilmektedir.
Detaylı bilgi için randevu talep ediniz.